Policie ČR a problematika menšin ve společnosti - Patč, Antonín (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je problematika menšin ve společnosti v České republice v souvislosti s činností Policie České republiky v této oblasti. Cílem této práce je zjistit v rámci Jihočeského kraje, jaké jsou oficiální aktivity Policie ČR ve vztahu k menšinám. Dále pak zjistit, jak jsou vnímáni příslušníci menšin ze strany policistů, představit strategie Policie České republiky pro svou práci ve vztahu k menšinám a další projekty a činnosti Policie ČR, ve vztahu k menšinám. Ve stati práce se věnuji základní terminologii týkající se problematiky národnostních menšin, mezinárodní legislativě a legislativě České republiky týkající se problematiky menšin. Dále se budu zabývat úkoly policie ve vztahu k menšinám, přijímáním příslušníků menšin k Policii ČR, strategiemi pro práci Policie ČR ve vztahu k menšinám, institutem styčného důstojníka a jeho pracovní skupinou. V další části práce se orientačním průzkumem pokusím zjistit, jak policisté vnímají příslušníky menšin. Průzkum byl proveden formou rozhovoru na základě připravené osnovy s policisty, kteří pracují v okrese Český Krumlov. Práce může posloužit jako obecný přehled problematiky menšin ve společnosti ve vztahu k Policii ČR a jako přehled činnosti Policie ČR v této oblasti, dále může být využita k přijetí opatření ke zlepšení vztahů mezi Policií ČR a příslušníky menšin a k lepší komunikaci mezi zúčastněnými stranami.
The Police of the Czech Republic and the Issue of the Minority Group in the Society
Keywords: diskriminace; integrace; minorita; národ; Policie ČR; Rom; strategie; diskrimination; integration; minority; nation; The Police of the Czech Republic; Romany; strategy