Kouř a zrcadla - Ilustrace ke knize Neila Gaimana - Engelmannová, Anna (Jihočeská univerzita, 2013)
Záměrem diplomové práce je vytvoření ilustrací ke sbírce fantazijních povídek Kouř a zrcadla: smyšlenky a iluze od Neila Gaimana. Včetně ilustrací je součástí souboru také obal a předsádka knihy. Teoretická část práce je zaměřena na současné tendence v knižní ilustraci. Nejprve je objasněn pojem, význam a historický kontext ilustrace, dále jsou charakterizovány soudobé ilustrační techniky. Další část je zaměřena na osobnost Neila Gaimana, autora knihy, jeho předního ilustrátora Davea McKeana a srovnává publikované obálky i ilustrace zahraničních výtisků knihy Kouř a zrcadla. V praktické části je podrobný záznam o postupu práce a použitých technikách. V závěru je podán výklad k jednotlivým ilustracím.
Smoke and Mirrors - Illustrations by Neil Gaiman´s Book
Keywords: ilustrace; význam ilustrace; historický vývoj ilustrace a knižní malby; fantazijní ilustrace; současné techniky ilustrace; Kouř a zrcadla; Neil Gaiman; Dave McKean; Illustration; Importance of illustration; Historical context of illustration; Fantasy illustration; Present illustration´s technologies; Smoke and Mirrors; Neil Gaiman; Dave McKean