Syntaktická analýza barokního textu - Musilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá syntaktickou analýzou historického textu ze začátku osmnáctého století, jehož autorem je Valentin Bernard Jestřábský (1630 ? 1719), významný český spisovatel a kazatel. Jedná se o dílo s názvem Vidění rozličné sedláčka sprostného, jehož jednu kapitolu, která byla analyzována podrobněji, zařazujeme do diplomové práce jako přílohu. Cílem našeho výzkumu je analýza struktury složitých souvětí v barokních textech a nastínění použitých formálních prostředků (gramatických a lexikálních), jimiž autor vyjadřuje významové vztahy mezi souvětími.
Syntactical analysis of baroque text
Keywords: barokní texty; složitá souvětí; souvětí souřadná; souvětí podřadná; gramatické prostředky; lexikální prostředky; baroque texts; complex sentences; compound sentences; grammatical means; lexical menas