Floristicko-ekologická studie sinic a řas v různých typech stojatých vod na severním Plzeňsku - Čechurová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Na 10 různých vodních plochách v okrese Plzeň-sever probíhal v roce 2020 algologický výzkum. Jednalo se především o stojaté vodní plochy s post-těžebním charakterem nebo o plochy vytvořené člověkem. V těchto oblastech byl sbírán fytoplankton a byly měřeny environmentální parametry (pH, vodivost, průhlednost, teplota, obsah živin). Nalezené sinice a řasy byly určovány do nejnižší možné taxonomické jednotky. Byly studovány vztahy mezi prostředím a druhovým složením. Celkem bylo nalezeno 77 druhů fytoplanktonu.
Floristic and ecological study of cyanobacteria and algae in various types of stagnant water ponds in north Pilsen region
Keywords: algologie; sinice; řasy; lomy; Plzeň-sever; fytoplankton; post-těžební; extrémní biotopy; rybníky; druhové složení; algology; cyanobacteria; algae; quarries; northern Pilsen; phytoplankton; post-mining; extreme biotops; ponds; species composition