Mluvní výchova pedagoga volného času - hlasivky, pracovní nástroj - Pražáková, Magda (Jihočeská univerzita, 2015)
PRAŽÁKOVÁ, M. Mluvní výchova pedagoga volného času - hlasivky, pracovní nástroj. České Budějovice 2015. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra pedagogiky. Vedoucí práce J. Pokorný. Práce se zabývá anatomií mluvních orgánů, vznikem a vývojem hlasu a jeho vlastnostmi. Pojednává o poruchách hlasu, z hledisek funkčních a organických. Je zde rozdělena hlasová výchova na jednotlivé složky - dechovou, hlasovou a artikulační. V rámci prevence hlasových poruch klade důraz na hlasovou hygienu, nejen při výuce správné hlasové techniky, ale i při rekonvalescenci po onemocnění hlasových orgánů. Důležitou součástí této bakalářské práce jsou hry a cvičení pro pedagogiku volného času, kde jsou názorné a podrobné ukázky nejen relaxačních her, jako je např. hadrový panák nebo červík, ale i dechová cvičení pro uvolnění těla a dosažení správného dýchání (např. kreslení pomocí foukání brčkem či různá protahovací cvičení). Může být tedy zdrojem inspirace nejen pro potencionální zájemce o hlasovou výchovu, ale i pro pedagogy volného času.
Speech education of a free time educationist - the vocal cords, a work tool
Keywords: hlas; hlasivky; hlasová hygiena; poruchy hlasu; dech; dechová cvičení; mluvní výchova; voice; vocal cords; voice hygiene; voice defects; breath; breathing exercises; speech education