Porovnání řízení mateřské školy v Anglii a v České republice - Melis, Paloma Maya (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnávání předškolních vzdělávacích systémů v Anglii a v České republice. Obsah teoretické části stručně charakterizuje předškolní vzdělávání v České republice a v Anglii, jeho historii, organizaci a cíle v mateřských školách. Taktéž jsou zde kapitoly věnující se kurikulárním dokumentům, srovnávací pedagogice a aktuálním problémům v předškolním vzdělávání. V praktické části jsou zmíněny použité metody kvalitativního výzkumu, rozhovor a pozorování. Dále se zabývá popisem dvou vybraných mateřských škol, jedné z České republiky a druhé z Anglie.
Comparison of management between the Czech and English preschool educational systems
Keywords: Předškolní vzdělávání; srovnávací pedagogika; kurikulární dokumenty; mateřská škola; Preschool education; comparative education; curricular documents; preschool