Sledování změn genové exprese interleukinu 10 u potkana jako modelového organizmu v průběhu infekce tasemnicí Hymenolepis diminuta - Levá, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci byla zkoumána genová exprese interleukinu 10 (IL-10) u potkana jako modelového organizmu v průběhu prepatentní a patentní periody infekce tasemnicí Hymenolepis diminuta. Relativní genová exprese byla určována ze vzorů krve za použití metody real-time PCR. Naše výsledky prokázaly, že genová exprese IL-10 u potkaního modelu významně stoupá v prepatentní periodě infekce tasemnicí H. diminuta.
Interleukin 10 gene expression mobilized by rats during Hymenolepis diminuta infection
Keywords: helmint; Hymenolepis diminuta; helmintoterapie; genová exprese; Th2 imunitní odpověď; interleukin; helminth; Hymenolepis diminuta; helminth therapy; gene expression; Th2 immune response; interleukin