Ochrana lidských práv uživatelů v domovech pro osoby se zdravotním postižením - Matějková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá ochranou lidských práv uživatelů sociálních služeb, konkrétně uživatelů domovů pro osoby se zdravotním postižením. Teoretická část charakterizuje osoby s mentálním postižením, které jsou cílovou skupinou práce. Dále popisuje uváděné zařízení sociálních služeb a způsob a mechanismy zajištění ochrany a kontroly lidských práv uživatelů tohoto zařízení. Součástí diplomové práce jsou také příklady možného porušení práv těchto osob. V poslední praktické části se práce zaměřuje na možnosti zlepšení situace v oblasti naplňování lidských práv v domovech. Identifikuje situace, ve kterých k porušení práv může dojít, zabývá se vzděláváním v sociálních službách a konkrétními postupy shrnuje, jak jednat v případě, kdy k porušení práv už došlo.
The Protection of Human Rights of Users in Istitutions for Disabled People
Keywords: lidská práva a systém jejich ochrany v České republice; domov pro osoby se zdravotním postižením; mentální postižení; zákon o sociálních službách; standardy kvality sociálních služeb; příklady možného porušení práv uživatelů; human rights and the system of their protection in the Czech Republic; institution for the disabled people; mentally disabled; the Social Services Act; Standards of social services; examples of possible infringement of the rights of users