Typologie projevů domácího násilí, jejich motivace a podmínky v tzv. době koronavirové. - Vacková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část práce se zaměřuje na vysvětlení pojmu domácího násilí, jeho projevů, charakteristiky pachatelů a obětí a právní ochranu v rámci české legislativy. Tato část je důležitá pro lepší porozumění celé problematice a pro lepší orientaci v této oblasti. Hlavním cílem této práce je posoudit změny ve fungování pomáhajících organizací ve městě České Budějovice v době pandemie covid-19 oproti standardnímu stavu a případné narušení obvyklého postupu činnosti v rámci pomoci v období pandemických opatření. Důraz je kladen na zjištění vlivu karantény na partnerské a rodinné vztahy v období zvýšené psychické zátěže. Hlavním cílem je také zjistit, zda docházelo k eskalaci nebo naopak k poklesu domácího násilí v této době. V rámci práce bude provedena analýza dat získaných z pomáhajících organizací obětem domácího násilí ve městě České Budějovice, které poskytnou důležité informace o situaci v oblasti domácího násilí v době pandemie. Výsledky této práce budou sloužit k lepšímu porozumění této problematice a zlepšení podpory obětem domácího násilí. Je třeba zajistit, aby byly dostupné veškeré potřebné zdroje a podpora obětem domácího násilí. Tato práce může přispět k prohloubení povědomí o této problematice a ke zlepšení podmínek pro ty, kteří jsou tímto problémem postiženi.
Typology of manifestations of domestic violence, their motivations and conditions in the so-called coronavirus era.
Keywords: Domácí násilí; koronavirus; covid; týrání; pandemie; Domestic violence; coronavirus; covid; abuse; pandemic