Rozhovory přes kutikulu: Molekulární aspekty interakce ve vývoji průduchů a syntéze vosků v kutikule. - Koutková, Simona (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem diplomové práce bylo podpořit hypotézu, že vývoj kutikuly a průduchů u rostlin je na molekulární úrovni propojen. Na listech huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana) byl zkoumán vliv třech transkripčních faktorů SHN (SHINE) patřící do rodiny AP2/EREBP (APETALA2/ ethylene-responsive element binding protein). Byly vyselektovány homozygotní linie s T-DNA inzercí v SHN1 (WIN1), SHN2 nebo SHN3 genu získané ze SALK institutu. Hypotéza, že SHN geny jsou jedním z klíčových genů účastnící se vývoje průduchů a kutikuly, byla potvrzena. Zvýšená exprese SHN genů mírně stimulovala množství epikutikulárních vosků v kutikule a snižovala počet průduchů v pokožce listů. Opačný efekt snížené exprese SHN genů na množstí vosků a počet průduchů nebyl potvrzen. Fenotyp mutantních rostlin byl zjišťován Kryo-elektronovou mikroskopií, dále pomocí metody Real-Time RT-PCR byla zjišťována relativní míra exprese vybraných genů účastnících se obou vývojových drah, plynovou chromatografií s hmotnostním spektrometrem (GC-MS) byly analazovány alkany a aldehydy v epikutikulárních voscích listu.
Crosstalk across the cuticle: Molecular aspects of interaction in stomatal development and wax synthesis in the plant cuticle.