Jazyková analýza barokního textu - Lišková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
V této diplomové práci se zabývám jazykovým rozborem barokního kázání kněze Jana Birhela s názvem Jan jménem/ i skutkem pro tejnost svaté spovědi svatý prvomučedlník svatý Jan Nepomucký. Navazuji přitom na svou bakalářskou práci z roku 2009, ve které jsem věnovala pozornost hláskosloví a morfologii. V této práci se zaměřuji na rozbor slovotvorné a syntaktické roviny. Ve slovotvorné části rozebírám podstatná jména, přídavná jména a slovesa. Zabývám se derivací, kompozicí i procesem vzniku analyzovaných výrazů. V části syntaktické analyzuji základní i rozvíjející větné členy a zkoumám jejich postavení a užití ve větě.
Linguistic analysis of a Baroque Homily
Keywords: jazykový rozbor; baroko; Jan Birhel; Jan Nepomucký; linguistic analysis; baroque; Jan Birhel; Jan Nepomucký