Přijetí eura v ČR - Klásková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce seznamuje s problematikou teoretického přijetí eura v České republice, ke kterému se při vstupu do Evropské Unie v roce 2004 zavázala. Pevné datum přijetí prozatím stanovené není i přes to, že část podmínek vstupu ČR již v minulosti splňovala. Hlavním předpokladem přijetí eura je rozhodnutí vlády a splnění všech konvergenčních kritérií. Cílem práce je analyzovat postup přechodu ČR do eurozóny se všemi ekonomickými a právními aspekty. Práce popisuje historický vývoj Evropské měnové unie, její současnou podobu, scénáře přijetí eura a národní plán. Jsou zodpovězeny otázky na to, kdy a jak je nejvhodnější euro přijmout a jaké jsou hlavní přínosy a rizika. Na závěr je popsán a zhodnocen postup plnění konvergenčních kritérií a změn vyplývajících z přechodu na jednotnou měnu.
Adoption of the Euro in the Czech Republic
Keywords: Evropská unie; eurozóna; jednotná měna; Hospodářská a měnová unie; Maastrichtská konvergenční kritéria; European Union; Euro Area; single currency; Economic and Monetary Union; Maastricht criteria