Kalkulace nákladů a jejich využívání v podniku - Melicharová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této bakalářské práce je provedení analýzy kalkulačního systému nákladů ve vybraném podniku včetně jeho využívání při ekonomickém rozhodování a při řízení nákladů. První část práce, která vychází z odborné literatury, je věnována základním teoretickým poznatkům o nákladech a kalkulacích, jejich vymezení a charakteristice. Druhá část je zaměřena na charakteristiku zvoleného podniku, jež se zabývá textilní výrobou, a na analýzu jeho systému kalkulace nákladů. Analyzovaný kalkulační systém tvoří zejména předběžné kalkulace, resp. normové operativní, jejichž výsledky se porovnávají s kalkulacemi výslednými. V závěru práce je uvedeno zhodnocení kalkulačního systému podniku a je poukázáno na otázky či možná vylepšení podnikového kalkulačního systému.
The cost calculations and their use in the company
Keywords: Náklady; režijní náklady; kalkulace nákladů; kalkulační vzorec; kalkulační metody; normy; Costs; overheads costs; cost calculation; calculation formula; calculation methods; norms