Význam sněhových výležisek v aridních horách pro brouky a ptáky - Ambrožová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
V oblasti alpínské tundry Altaje bylo zvoleno několik sněhových výležisek, kde jsme studovali složení společenstev a aktivitu epigeických členovců ve vztahu ke gradientu půdní vlhkosti. Zároveň jsme zjišťovali, jak přítomnost sněhového výležiska a zvýšená hmyzí abundance ovlivňuje potravní chování ptáků.
Importance of alpine snowbeds for beetles and birds in arid mountains
Keywords: alpínská tundra; sněhové výležisko; hmyz; ptáci; gradient vlhkosti; alpine tundra; snowbed; insects; birds; moisture gradient