Mimořádné události s fyzickým napadením a moderní trendy sebeobrany u Policie České republiky v Jihočeském kraji - Tupá, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení, zda jsou příslušníci Policie České republiky v Jihočeském kraji připraveni se efektivně bránit při mimořádných událostech s fyzickým napadením. Práce poukazuje na nutnost kvalitního výcviku policistů. Jednání pachatelů jsou často neočekávaná, násilná, ba dokonce smrtící. Každá vteřina je při napadení rozhodující. V teoretické části bakalářské práce se věnuji Policii České republiky, pojmům mimořádná událost a sebeobrana. Na konci teoretické části popisuji vybrané kapitoly trestního zákoníku, psychologii, útok a vyzdvihuji některé úspěchy policistů. Praktickou část práce tvoří kvalitativní výzkum. Jeho hlavním cílem je posoudit, zda jsou příslušníci Policie České republiky v Jihočeském kraji připraveni se efektivně bránit při mimořádných událostech s fyzickým napadením. Jako hlavní výzkumnou metodu jsem zvolila strukturované rozhovory, které jsem realizovala s příslušníky Policie České republiky z Jihočeského kraje a s instruktory služební přípravy Policie České republiky. Na základě výzkumného šetření jsem zjistila, že policisté nejsou dostatečně připraveni k sebeobrannému jednání a znalost moderních prvků sebeobrany je minimální. Závěrem shrnuji celou svoji práci, vyhodnocuji získané poznatky a doporučuji některá řešení a způsoby přípravy. Také zde vysvětluji, proč je důležité věnovat se tomuto tématu a připravovat policisty na řešení mimořádných událostí s fyzickým napadením. Dobrá připravenost může dopomoci ke zmenšení počtu zranění nebo počtu úmrtí policistů ve službě. Prevence a připravenost jsou základem úspěšného zvládnutí útoku.
The special incidents with physical attacks and modern trends of self-defence in the case of the Police Czech Republic in the South Bohemia region
Keywords: Mimořádná událost; moderní trendy sebeobrany; sebeobrana; Policie České republiky.; Extraordinary incident; modern trends of self-defense; self-defense; the Police of the Czech Republic.