Zkoušky výkonnosti chladnokrevných koní a jejich hodnocení - Pátek, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2014)
Zkoušky výkonnosti jsou nezbytným nástrojem sloužícím k zjištění, zda má daný jedinec požadovanou výkonnost a povahové vlastnosti, které jsou potřebné pro zařazení do plemenitby. Cílem práce bylo posouzení průběhu zkoušek výkonnosti a způsobu jejich hodnocení. Nejdříve byl porovnán systém a hodnocení zkoušek výkonnosti chladnokrevných koní v ČR s okolními státy. Následně byly porovnány požadavky na výkonnost u hřebců a klisen. Poté se porovnávala výkonnost jednotlivých plemen. V následující části byl zjišťován vliv roku ZV na hodnocení jednotlivých disciplín. A poslední část práce se zabývala zjištěním vlivu plemene na hodnocení jednotlivých disciplín.
Performance tests of cold-blooded horses and their evaluation
Keywords: Zkoušky výkonnosti; hřebec; klisna; celkové hodnocení; Performance tests; stallion; mare; overall rating