Uplatňování pohledávek v insolvenčním řízení - Hejlová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce je analyzovat proces vymáhání pohledávek v insolvenčním řízení, vymezit práva a povinnosti všech účastníků řízení a dopady do aplikační praxe. Celá práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá problematikou vymáhání pohledávek z teoretického hlediska. Je zde definováno insolvenční řízení a způsob jeho řešení, typologie pohledávek, přezkum a následné uspokojení pohledávek. V závěru teoretické části práce je stručné srovnání insolvenčního řízení v České republice a na Slovensku. Druhá část práce navazuje na předchozí teoretické poznatky a analyzuje proces uplatnění pohledávek v reálné české společnosti. Předmětem výzkumu je analýza metodických postupů společnosti v případě, že klient vstoupí do insolvenčního řízení. Praktická část práce zahrnuje také uplatnění nároku dle metodických postupů společnosti. Na základě získaných informací byly vypracovány návrhy de lege ferenda s ohledem na současný stav právních předpisů.
Application of claims in insolvency proceeding
Keywords: Pohledávka; dlužník; věřitel; insolvenční právo; insolvenční řízení; Claim; debtor; creditor; insolvency law; insolvency proceeding