Formy náhradní rodinné péče v ČR - Naušová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá základními formami náhradní rodinné péče v České republice. Obsahuje stručnou historii osvojení i pěstounské péče. Definuje rodinu, její význam a funkce. Uvádí poruchy rodiny i rodičovství. Objasňuje jak kritéria pro umístění dítěte do náhradní rodinné péče, tak i pro výběr žadatelů o ní. Seznamuje nás s postupem při žádosti o náhradní rodinnou péči. V této práci najdeme i právní normy jenž ji umožňují. V neposlední řadě uvádí i druhy dávek pěstounské péče.
Forms of the Substitute Family Care in the Czech Republic
Keywords: rodina; náhradní rodinná péče; osvojení; zrušitelné osvojení; nezrušitelné osvojení; pěstounská péče; "volné" dítě; žadatelé o náhradní rodinnou péči; family; substitute family care; adoption; opportunity of revocable adoption and irrevocable adoption; foster-parent´s care; free child; applicants of substitute family care