Alkohol na středních školách na Teplicku. - Václavová, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Autorka této práce má za cíl zmapování situace užívání a nadužívání alkoholu studenty středních škol v Teplicích a srovnání mezi gymnáziem, střední školou s maturitou a středním odborným učilištěm. Dále pak zjištění motivačních faktorů, věk prvního experimentu a prostředí prvního užití alkoholu a prověření informovanosti studentů o možnostech léčby závislosti. Sběr dat probíhal kvantitativní metodou formou předem připravených anonymních dotazníků. Výzkumem bylo dokázáno, že většina studentů středních škol na Teplicku, je příležitostnými konzumenty alkoholu. Nejoblíbenějším druhem alkoholického nápoje je u studentů pivo. Alkohol prvně ochutnávají dovršením 12. roku věku, ku příležitosti rodinné oslavy. Jejich informovanost v oblasti léčby závislosti není dostatečná. Výsledky pomohly zmapovat situaci užívání a nadužívání alkoholu na daných školách a mohou být využity v praxi v rámci zefektivnění primární prevence na středních školách, dále mohou posloužit jako podklad pro ředitele a pedagogy k lepší informovanosti o dané problematice a aktuálním stavu na teplických středních školách.
Alcohol on high schoul in region Teplice.
Keywords: abúzus; alkohol; drogy; mládež; prevence; úzus; závislost; over using; alcohol; drugs; young people; prevention; using; addiction