Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů piv vyrobených různou technologií - Budín, Dominik (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá porovnáváním vybraných kvalitativních ukazatelů piv vyrobených různou technologií. Praktická část je zaměřena na komparaci desíti svrchně kvašených piv z různých průmyslových pivovarů, minipivovarů a domácí výroby. Jednotlivé vzorky piv byly senzoricky posuzovány na základě subjektivního hodnocení mezi deseti hodnotiteli. Respondenti za pomoci dotazníku hodnotili hořkost, pitelnost, vůni, intenzitu chutě a celkový dojem z ochutnávaného vzorku. Na základě odpovědí respondentů byly vypracovány grafy, které byly následně vyhodnoceny a slovně popsány. Ve výzkumné části bakalářské práce bylo zjištěno kvalitativním výzkumem, jakým svrchně kvašeným pivům dávají přednost muži a naopak, která piva upřednostňují ženy.
Comparison of selected qualitative indicators of beers produced by different technologies
Keywords: pivo; svrchní kvašení; suroviny; senzorická analýza; beer; top fermentation; raw materials; sensory analysis