Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě - Horčicová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem diplomové práce je Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Cílem této práce je nastínit komplexní obraz současného pohledu na problematiku týraných, zneužívaných či zanedbávaných dětí. V této oblasti došlo k velkým změnám z důvodu, že už toto téma není tabuizované a začíná se o něm hovořit čím dál tím víc. V diplomové práci jsem se snažila o ucelený pohled na část problematiky týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí. Dále se zabývala problematikou informovanosti veřejnosti o týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětech a její zainteresovaností v dané oblasti. Také jsem zjišťovala informovanost veřejnosti o občanských sdruženích (organizacích, institucích, zařízeních) zajišťující péči o ohrožené děti v Trhových Svinech a jejich blízkém okolí. Použitou metodou výzkumu byl standardizovaný dotazník. Na základě rozboru dotazníkového šetření je možné konstatovat vyvrácení obou hypotéz, ve kterých se domnívám, že všeobecná informovanost veřejnosti o týraných, zneužívaných či zanedbávaných dětech bude nízká, stejně tak, kde jsem předpokládala, že všeobecná informovanost lidí o organizacích (občanských sdruženích, institucích) věnujících se týraným dětem nebude příliš vysoká. Přesto je možné konstatovat splnění stanovených cílů, ve kterých bylo stanoveno zjistit informovanost veřejnosti o ohrožených dětech.
Child abuse and neglect
Keywords: Dítě; Syndrom CAN; Trestný čin; Sociálně {--} právní ochrana dětí; Spolupráce s dalšími institucemi; Koncepce Ministerstva práce a sociálních věcí (v oblasti péče o ohrožené děti); Child; Syndrome CAN (harassment; abuse and neglect); Offence; Socio juridical children protection; Cooperation with others institucions; Conception of Ministry of Work and Social things