Odlišnosti morfologie lymfocytů u dětí a dospělých - Zmeškalová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Lymfocyty patří mezi bílé krvinky. Účastní se obranných reakcí v organismu. Spolu s dalšími buňkami tvoří imunitní systém člověka. Ve vyšetření krevního obrazu jsou součástí diferenciálního rozpočtu leukocytů. V mikroskopu hodnotíme jejich morfologii. Hodnocení morfologie lymfocytů je důležitým aspektem odlišení normálního stavu od stavu, který je způsoben infekcí nebo hematologickým onemocněním. V této práci se budu zabývat procentuálním zastoupením lymfocytů v periferní krvi od narození až do dospělosti, měřením velikostí lymfocytů a hodnocením morfologie čtyř typů lymfocytů: a to normálních lymfocytů, atypických malých lymfocytů připomínajících "hematogony" (také "hematogonie" podle M. Netouška ), atypických velkých reaktivních lymfocytů se změnami jádra a zvl. cytoplazmy a velkých granulárních lymfocytů (tzv. LGL). V každém lymfocytu jsem též pomocí speciálního barvení na nukleoly hodnotila tři typy nukleolů neboli jadérek - prstenčitá, velká a mikronukleoly a také počet nukleolů v lymfocytech. Cílem této práce je mikroskopické porovnání počtu lymfocytů, jejich velikosti a typů a typu jejich nukleolů tak, jak se mění v závislosti na věku od narození až do dospělosti.
Differences in lymphocyte morfology of children and adults
Keywords: lymfocyty; morfologie; nukleoly; lymphocytes; morphology; nucleoli