Srovnání metod rozvíjející komunikativní kompetence skrze "Aktivity s využitím koní" - Votípková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce porovnává čtyři metodiky hiporehabilitace s cílem zjistit, jaké komunikativní kompetence jsou rozvíjeny v rámci Aktivit s využitím koní. Práce obsahuje terminologickou část, ve které jsou vysvětleny pojmy doprovázející celou práci a objasňuje i problematiku hiporehabilitačních termínů. Teoretická část práce seznamuje čtenáře se sociální komunikací koní a mezilidskou komunikací. Další část práce představuje specifika mezidruhové komunikace a její využití v rozvoji komunikativní kompetence a navazuje na kapitolu o rozvoji komunikativních kompetencí prostřednictvím Aktivit s využitím koní. Hlavní část charakterizuje čtyři metodiky hiporehabilitace a analyticky porovnává obsah jednotlivých aktivit s koňmi zaměřených na rozvoj komunikativní kompetence. Na závěr práce shrnuje zjištěné výsledky a podněcuje k tvorbě metodiky rozvíjející komunikativní kompetence v rámci vzdělávacích programů s koňmi.
Comparison of methods for developing communicative competence through 'activities with the use of horses'
Keywords: Aktivity s využitím koní; komunikativní kompetence; sociální komunikace koní; mezilidská komunikace; mezidruhová komunikace; přirozená komunikace s koňmi; zážitková pedagogika; vzdělávání za pomoci koní (Horse assisted education); hiporehabilitace; hipoterapie; psychoterapie pomocí koní.; Activities with the use of horses; communicative competence; social communication horses; interpersonal communication; interspecies communication; natural communication with horses; experiential learning; horse assisted education; hippotherapy; therapeutic riding; equine assisted psychotherapy.