Vesnická sídla jako biocentra. Využití mapování rostlin pro hodnocení biodiverzity. - Juráš, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Vesnická sídla jsou významným prvkem kulturní krajiny. Díky své rozmanitosti zde často hrají roli biocenter a umožňují existenci široké škály rostlinných druhů, které by se na jiných místech a v jiných podmínkách mohly vyskytovat jen velmi těžko. V současné době však dochází pod vlivem nešetrného hospodaření k potlačení typického venkovského rázu a k zániku některých druhů. Tato práce byla zaměřena na průzkum flóry třech vesnických sídel na Volyňsku v okrese Strakonice. Spektrum zjištěných druhů se lišilo na základě mnohých faktorů, kterými byly například poloha lokality, abiotické faktory nebo způsob hospodaření. Dalším předmětem zájmu byl výskyt nepůvodních, resp. invazivních druhů a také druhů chráněných. Na základě těchto výsledků je možno říci, že vesnická sídla jsou v monotónní zemědělské krajině významným biotopem, který je třeba chránit.
Rural villages as biocentres. Plants mapping utilization for biodiversity evaluation.
Keywords: biodiverzita; vesnická sídla; rostliny; biodiversity; rural villages; plants