Demografické stárnutí a jeho ekonomické důsledky - Kolář, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této diplomové práce je zmapovat a popsat průběh změn, které v české společnosti nastaly v důsledku demografického stárnutí mezi léty 1991 a 2013. Sledovány byly především následující ukazatele: indexy zeleného a šedého zatížení, index hospodářského zatížení a index stáří. Práce se obšírněji v širších socioekonomických souvislostech zabývá celou problematikou demografického stárnutí jako fenoménu posledních desetiletí a snaží se poukázat a upozornit na jeho možné ekonomické, ale i společenské důsledky. Práce se rovněž snaží nalézt možná řešení demografickým stárnutím vyvolaných změn.
Demographic Ageing and Its Economic Consequences
Keywords: demografické stárnutí; ekonomické důsledky demografického stárnutí; index zelného zatížení; index šedého zatížení; index stáří; demographic ageing; economic consequences of demographic ageing; Child (Economic) Dependency Ratio; Aged (Economic) Dependency Ratio; Ageing Index