Oscilační procesy v magnetických strukturách sluneční koróny - Effenberk, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na magnetohydrodynamické (MHD) vlny a oscilace ve sluneční koróně, ty můžeme najít ve velkém množství jevů, které jsou na Slunci zkoumány. V posledních letech jsou tyto vlny pozorovány jak při pozemských pozorováních, tak při pozorováních ve vesmíru, která jsou prováděna z palub kosmických sond. Úkolem této práce je seznámení se s problematikou vln a oscilací ve sluneční koróně a následné spuštění simulací, které jsou prováděny pomocí programu FLASH 4.5. Dalším cílem je pak provést parametrickou studii pomocí numerických simulací a docílit tak reálnějšího přiblížení k pozorovaným jevům.
Oscillatory proceses in magnetic structures in the solar corona
Keywords: Slunce; koróna; vlny; oscilace; simulace; magnetohydrodynamika; FLASH.; Sun; Solar Corona; waves; oscillations; simulations; Magnetohydrodynamics; FLASH