Úloha radiologického asistenta při MR angiografiích - Zběhlíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Úloha radiologického asistenta při MR angiografiích Cíle: Tato práce spolu s výukovým CD umožňuje seznámení s metodou MR angiografií (MRA), které díky zlepšujícímu se hardwaru i softwaru a díky své neinvazivitě zaujímají přední příčku v zobrazování cévního řečiště. Pochopení základních principů a vyšetřovacích postupů je pro radiologické asistenty nezbytné. Provedla jsem studii zabývající se tím, zda vyšetřením cév pomocí magnetické rezonance lze neinvazivní metodou dosáhnout kvalitního zobrazení umožňující následné terapeutické operační výkony. Metodika: Sledovaný soubor tvoří 106 pacientů (66 mužů a 40 žen), kteří měli v období od 1.1. do 31.12. 2007 na pracovišti Multiscan, RC Pardubice provedenou MR angiografii tepen dolních končetin. Zjišťovala jsem, kolik pacientů po tomto vyšetření podstoupilo terapeutický výkon (cévní operace, perkutánní transluminální angioplastika) a nakolik bylo v tom případě dostatečné zobrazení pomocí magnetické rezonance. Výsledky: Ze skupiny 46 pacientů indikovaných k terapeutickým výkonům umožnil výsledek MRA u 91 % z nich následné intervenční či operační výkony. Jen u 9 % z těchto pacientů nebyla MRA tepen dolních končetin dostačující a před výkonem byla doplněna diagnostická digitální subtrakční angiografie. Závěr: MRA je neinvazivní diagnostická metoda, která umožní dostatečně kvalitní zobrazení cévního řečiště bez zátěže pacienta ionizujícím zářením pro následné léčebné výkony. Radiologičtí asistenti, kteří dobře ovládají postupy při MRA, se vyvarují chyb znehodnocujících tato vyšetření. Klíčová slova: digitální subtrakční angiografie, magnetická rezonance, MR angiografie, perkutánní transluminální angioplastika, radiologický asistent.
The role of radiographer during MR angiography
Keywords: Digitální subtrakční angiografie; Magnetická rezonance; MR angiografie; Perkutánní transluminální angioplastika; Radiologický asistent; Digital subtraction angiography; Magnetic resonance angiography; Magnetic resonance imaging; Percutaneous transluminal angioplastics; Radiographer {--} radiologic technologist