Analýza financování sociálních služeb bezplatně poskytovaných nestátními neziskovými organizacemi v Jihočeském kraji - Fialová, Nina (Jihočeská univerzita, 2023)
V sociální oblasti nefiguruje pouze stát prostřednictvím svých institucí či zřizovaných organizací, ale i nestátní neziskové organizace, které jsou v oblasti sociálních služeb významným aktérem. Hlavním posláním nestátních neziskových organizací v sociální oblasti je poskytovat služby v kontextu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Poskytované sociální služby dělíme na sociální poradenství, služby sociální péče a služby sociální prevence. V zákoně nalézáme tyto typy bezplatně poskytovaných služeb, např. sociální poradenství, ranou péči, krizovou pomoc, služby následné péče, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, seniory a osoby se zdravotním postižením, terénní programy. Většina nestátních neziskových organizací v České republice poskytující sociální služby financuje svůj provoz vícezdrojově, např. z grantových řízení ministerstev, krajů, obcí, EU, nadačních subjektů a také z příjmů z vlastní činnosti. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jakými způsoby a z jakých zdrojů nestátní neziskové organizace v Jihočeském kraji financují sociální služby, které jsou klientům poskytovány ze zákona zdarma, a zároveň zjistit možnosti financování bezplatně poskytovaných sociálních služeb Jihočeským krajem. Pro výzkum byla využita kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování, technika rozhovor a dále byla provedena analýza relevantních dokumentů. Výzkumná část přináší podrobný pohled na sociální služby a jejich význam v rámci Jihočeského kraje a přináší vhled do problematiky financování nestátních neziskových organizací poskytujících bezplatné sociální služby na území Jihočeského kraje.
Analysis of Financing Social Services Provided Free of Charge by Non-Governmental Organization in the South Bohemian Region
Keywords: Nestátní nezisková organizace; financování; finanční zdroje; bezplatné sociální služby; Jihočeský kraj; Non-governmental organization; financing; financial sources; free social services; South Bohemian Region