Vliv ročního období na využívání odpočívárny v podmínkách aktivního ustájení koní - Martincová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Kvalita a doba odpočinku je společně s krmením a pohybem nejdůležitější faktor ovlivňující psychické i fyzické zdraví koní. Tato diplomová práce se zabývala vlivem ročního období a věku na využívání odpočívárny v podmínkách aktivního ustájení koní. V první části této diplomové práce byl zpracován literární přehled zaměřen na zásady a typy technologie chovu koní a na etologické klidové aktivity. Podrobněji bylo zpracováno téma aktivní ustájení. Pozorování proběhlo v aktivní stáji v Mažicích. Celkem bylo sledováno 22 koní ve věku od 2 do 27 let v patnácti 24hodinových intervalech s využitím záznamů z kamer. Hodnocen byl vliv ročního období (léto, podzim a zima) a věku (mladí, střední a staří koně) na klidové aktivity v odpočívárnách. Byl potvrzen rozdíl v průměrné délce jedné návštěvy ve sledovaných ročních obdobích. Na podzim byla v průměru nejdelší, a to 35 min v porovnání s 30 min v zimě a v létě. V případě ležení se průkazně lišila průměrná doba jedné návštěvy - v zimě 30 min a létě 41 min. Nejméně odpočívárny využívali mladí koně na podzim, a to 179 min/24 hod. Při porovnání využívání odpočíváren v průběhu roku vyplynulo výraznější využívání odpočívárny číslo 2 (354 min/24 hod v zimě) v porovnání s odpočívárnou 1 (161 min/24 hod v létě). Při hodnocení dne a noci byly zaznamenány nejnižší průměrné hodnoty času stráveného v odpočívárnách ve dne na podzim a v létě, (130 min/den a 162 min/den). Průměrně nejdelší čas trávili koně v odpočívárnách v létě v noci 218 min/noc a ve dne v zimě 237 min/den. Výsledky ukazují, že je důležité věnovat pozornost projektování stájí, nejen z hlediska velikosti, ale také orientace. Vzhledem k času, který v nich koně tráví, jsou důležitým faktorem ovlivňujícím jejich kvalitu života.
The impact of seasons on the utilization of a rest area in the conditions of active horse stabling
Keywords: koně; aktivní stáj; etologie; klidové aktivity; horses; active stable; ethology; rest activities