Problematika sborového zpěvu na 1. stupni ZŠ - Beritová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá tím, jak pracovat s dětmi ve sboru, zaměřuje se na problémy, se kterými se můžeme setkat při této činnosti a na to, jak můžeme tyto problémy řešit. V první kapitole uvádím ve zkratce historii, aby si čtenář udělal obrázek, jak to vypadalo se sborovým zpěvem od středověku až po současnost. V druhé části se zabývám otázkou, jaké jsou příčiny toho, že děti v dnešní době nezpívají. Ve třetí kapitole se zaměřuji na sborový zpěv v Českých Budějovicích. Tato část je doplněna rozhovory se sbormistry nejznámějších dětských pěveckých sborů tohoto města. Čtvrtá rozsáhlá kapitola je věnována práci ve sboru a je rozdělena do několika podkapitol, které souvisí s tématem této práce. Zmiňuji se zde o tom, čím dítě musí projít, pokud se této činnosti chce věnovat a zaměřuji se na problémy, se kterými je sborové zpívání spjato. V závěrečné kapitole rozebírám, jaké faktory mají dle mého názoru vliv na zakládání a další činnosti sboru.
Problems of the chorister at the primary school
Keywords: dětský sbor; zpívání; sbormistr; píseň; children choir; singing; choirmaster; song