Posouzení připravenosti nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje při zvládání větších skupin běženců - Kosáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit současný stav připravenosti nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje při přípravě na zvládání větších skupin běženců. Dále pak stanovit předpokládaný počet dobrovolníků a obyvatel Jihočeského kraje ochotných zapojit se do činností, které směřují k poskytování pomoci běžencům. První část pojednává o základních skupinách nestátních neziskových organizací, které náš právní řád rozlišuje. Při popisu těchto skupin se práce zaměřuje na obecnou charakteristiku. Podstatnou kapitolou je vymezení pojmu Panelu nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje. V teoretické části jsou popsány jednotlivé organizace, které jsou v něm sdruženy. Poslední část teoretické práce se zabývá migrační politikou, bezpečnostními aspekty spojených s migrací a organizacemi, které pracují s migranty na mezinárodní úrovni. K naplnění cíle 1 "Posoudit současný stav připravenosti nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje při přípravě na zvládání větších skupin běženců" a zodpovězení výzkumné otázky "Jaký je současný stav připravenosti nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje při přípravě na zvládání větších skupin běženců?", byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Při výzkumu bylo využito metody řízených rozhovorů s odpovědnými zástupci NNO zapojených do Panelu NNO. K naplnění cíle 2 "Stanovit předpokládaný počet dobrovolníků a obyvatel Jihočeského kraje ochotných se zapojit do činností, které směřují k poskytování pomoci běžencům." Závěry celkem jednoznačně ukázaly, že nejlépe je připravený Český červený kříž po stránce materiální i personální, ostatní organizace mohou zajistit materiální zabezpečení a jiné podle své činnosti např. kvalifikovanou psychologickou pomoc. Z výsledků práce se prokázalo, že současný stav připravenosti nestátních neziskových organizací z pohledu sil, prostředků a činností, při vzájemné koordinaci a spolupráci formou Panelu NNO jsou schopné poskytnout pomoc větší skupině běženců. Z výsledků realizovaného dotazníkového šetření se prokázalo, že z celkového počtu 284 respondentů (100 %) je ochotných se zapojit do činností, které směřují k poskytování pomoci běženců (50 %). Hypotéza byla potvrzena.
A Review of the Readiness of Non-Governmental Organisations in South Bohemia concerning Handling Larger Groups of Refugees
Keywords: běženec; dobrovolnictví; dobrovolník; migrace; migrant; nestátní nezisková organizace; Panel nestátních neziskových organizací; refugee; volunteering ; volunteer; migration; migrant; non-governmental organisation; association of non-governmental organisations