Ústa na Petlici. Obraz "disidentského ghetta" v díle Ludvíka Vaculíka - Simůnková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce nesoucí titul "Ústa na Petlici" reflektuje otázky českého disentu na poli literárního prostoru v rozmezí let 1968 - 1980. Své podklady čerpá z deníkové prózy Ludvíka Vaculíka, z níž se pokouší extrahovat subjektivní pohled autora na dobovou scénu. Získanou perspektivu zasazuje do kontextu doby s ohledem na konkrétní vybrané dokumenty s ní spojené. V práci je rovněž nabídnuta názorová rovina osobností, jež jsou zahrnuty do souvislosti s výčtem latentních faktů ve Vaculíkově díle. Práce aspiruje po vytvoření uceleného obrazu "disidentského ghetta" - jak z perspektivy vnějšího dobového významu, tak z vnitřního pohledu příslušníků disentu.
Mouth on the Latch. The picture of the"dissident ghetto" in the piece of Ludvík Vaculík
Keywords: Český snář; disent; Ludvík Vaculík; normalizace; Pražské jaro 1968; Český snář; dissent; Ludvík Vaculík; normalization; Prague Spring 1968