Možnosti tvorby digitálního modelu terénu v GIS - Plic, Vítězslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl porozumět jednotlivým možnostem tvorby digitálních modelů v programu ArcGIS. Cílem této práce bylo porovnání DMT vytvořených různými metodami sběru dat a porovnání různých interpolačních technik pro vybrané území. V teoretické části byla vytvořena literární rešerše, která měla za cíl přiblížit tvorbu digitálních modelů. V práci bylo nastíněno získávání podkladových dat pro tvorbu DMT, různé způsoby modelování, a v neposlední řadě přehled interpolačních metod využívaných v GIS. V praktické části bylo využito části katastrálního území Třísov, kde pomocí dat získaných digitalizací mapového díla ZM 10 a z geodetického zaměření byly vytvořeny DMT. Dále proběhlo porovnání interpolačních metod na několika digitálních modelech vytvořených z geodeticky zaměřených dat. Výsledkem této práce bylo porovnat jednotlivé metody tvorby DMT a jeho interpolací rastrovou kalkulačkou. Dále pak proběhlo vyhodnocení nejvhodnější interpolační metody pro tento model.
Digital terrain modeling in GIS
Keywords: Digitální model terénu (DMT); ArcGIS; interpolace; sběr dat; Třísov; Digital terrain model (DTM); ArcGIS; interpolation; data collection; Třísov