Kladivo na úředníky - role nevládních organizací při práci s uprchlíky (hrátky s dětmi, nebo bič na vládní úředníky?) - Ochmanová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2007)
Nevládní organizace pomáhají uprchlíkům zvládnout prvotní orientaci v novém prostředí, azylovou proceduru a záležitosti s ní spojené. Uprchlíky, kterým byl udělen azyl, organizace podporují při začleňování do běžného života. Konkrétní pomoc se týká vstupu na trh práce nebo zajišťování bydlení, což jsou nejdůležitější kroky při začátku nového života v České Republice. Pomoc nevládních organizací uprchlíkům se neskládá pouze z práce v uprchlických zařízeních, ale významnou složkou je ovlivňování široké veřejnosti pomocí integračních programů a projektů, které usilují o odstranění bariér ve společnosti. Nutno podotknout, že zejména při integračních projektech využívají nevládní organizace dobrovolníků z řad veřejnosti. Při své činnosti nevládní organizace spolupracují s ostatními organizacemi, s orgány státní správy a také na mezinárodní úrovni.
Hammer on the officies, role of the non-governmental organizations by the work with refugees (neighbourly chat with children or scouvgeon the governmental officeis)
Keywords: Azyl; Migrace; Mezinárodní ochrana; Nevládní organizace; Orgány státní správy; Uprchlík; Zákon o azylu; Ženevská konvence; Asylum; Migration; International protection; Non-governmental organisations; Government institutions; Refugee; Geneva Convention