Srovnání znalostí složek IZS u laické a odborné veřejnosti - Vincík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro splnění vytýčených cílů diplomové práce bylo zapotřebí provést strukturální analýzu integrovaného záchranného systému. Na základě této analýzy bylo poté provedeno statistické šetření za použití metod deskriptivní a matematické statistiky. Statistické šetření vychází z výsledků provedeného dotazníkového šetření mezi dvěma skupinami respondentů z řad laické a odborné veřejnosti. Ti byli vybíráni jako reprezentativní vzorek občanů okresu Strakonice, který byl v samostatné kapitole blíže představen. U laické veřejnosti byla posléze ověřována přítomnost normálního rozdělení znalostí, u odborné veřejnosti naopak přítomnost rozdělení Poissonova. Poté byl porovnán rozdíl úrovně znalostí mezi oběma skupinami respondentů. K dosažení stanovených cílů práce byly stanoveny 3 hypotézy: H1. Empirické rozdělení znalosti laické veřejnosti lze na úrovni matematické statistiky nahradit normálním rozdělením. H2. Empirické rozdělení znalostí odborné veřejnosti je vzhledem k vyšší úrovni znalostí normálnímu rozdělení vzdálenější. H3. Mezi znalostmi obou skupin respondentů je statisticky významný rozdíl. Všechny 3 hypotézy se podařilo ověřit a přijmout, a to s pozitivním výsledkem potvrzující stanovené znění hypotéz. V rámci ?Diskuze? je uveden rozbor získaných výsledků a potvrzení stanovených hypotéz H1, H2 a H3 společně s navrženými opatřeními, která by vedla ke zvýšení znalostí složek IZS u obou skupin respondentů.
Comparison of knowledge of the general and professional public about the IRS
Keywords: integrovaný záchranný systém; laická veřejnost; odborná veřejnost; statistické šetření; neparametrické testování; parametrické testování; Integrated Rescue System; general public; professional public; statistical surveys; nonparametric testing; parametric testing