Vliv pandemie na kapacitní vytíženost krematorií České republiky - Gattnar, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je provést analýzu vytíženosti krematorií České republiky v kontextu nárůstu zemřelých, a to v souvislosti s výskytem pandemie. Dalším navazujícím cílem, který je řešen v této práci, je vytvoření návrhu postupu zapojení jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky do redistribuce zemřelých za koordinace ústředních správních úřadů v případě zhroucení fungování krematorií České republiky. V teoretické části práce je čtenář seznámen se zjištěnou provázaností právních předpisů řešících danou problematiku, představením subjektů působících v oblasti integrovaného záchranného systému, orgánů krizového řízení a subjektů řešících problematiku pohřbívání zemřelých. Výzkumná část diplomové práce vyhodnocuje získaná data předmětného období, a to Českého statistického úřadu, Ústavu zdravotnických informací a statistiky a údajů statisticky sledovaných událostí Hasičského záchranného sboru České republiky, které byly shromážděny plněním zásahové činnosti související s redistribucí zemřelých v rámci České republiky. Na základě výsledků provedené regresní analýzy navrhuje tato práce již zmíněný model zapojení Hasičského záchranného sboru České republiky do redistribucí zemřelých osob v důsledku pandemie. Dle zpracovaných výsledků došlo k přecenění kapacit dvou krematorií z důvodu chybných manažerských rozhodnutí jejich provozovatelů z obav možného poklesu zakázek.
The impact of the Pandemic on the Workload of Crematoria in the Czech Republic
Keywords: pandemie; krematorium; Hasičský záchranný sbor České republiky; integrovaný záchranný systém; krizové řízení; pandemic; crematorium; Fire Rescue Service of the Czech Republic; integrated rescue system; crisis management