Virtuální komunikace a její využití v rámci nízkoprahových zařízení pro děti a mládež - Egermaierová, Václava (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá specifiky sociální služby nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a možnostmi využití virtuální komunikace pro práci s klienty této služby. Teoretická část charakterizuje nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, rozsah, zásady a cílovou skupinu této sociální služby. Dále popisuje funkci a účel komunikace, charakterizuje specifika mobilní a virtuální komunikace a hledá možnosti jejího využití v rámci základního i odborného sociálního poradenství. Praktická část je zaměřena na zmapování pokrytí území České republiky zařízeními poskytujícími sociální službu nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a obsahuje dotazníkové šetření reflektující dosavadní praxi ve využívání virtuální komunikace jako nástroje pro práci s klientem v rámci těchto zařízení. Stávající zařízení využívají pro komunikaci s klienty zejména e-mail a sociální síť Facebook, v menší míře i aplikaci Skype, ICQ a další sociální sítě. Dosavadní praxe je značně nejednotná, protože stále chybí kompletní odborný metodický základ pro poskytování služby v této formě.
Virtual communication and how it can be used in low-threshold facilities for children and youth
Keywords: nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; nízkoprahovost; anonymita; virtuální komunikace; internetové poradenství; sociální sítě; disinhibice; nepříznivá sociální situace; rizikové chování; low-threshold facility for children and youth; low-threshold principles; anonymity; virtual communication; online consultancy; social networks; disinhibition; unfavourable social circumstances; high risk behaviour