Revize a zhodnocení biotopů se současným a historickým výskytem kriticky ohroženého druhu Ophrys insectifera L.Crantz v okolí Úštěku - Barcalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem diplomové práce byl výzkum vegetace na lokalitách v okolí Úštěka v severních Čechách, kde byl v minulosti zaznamenán výskyt druhu tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera). Konkrétně se jednalo o lokality: Stráň mezi Dolními Řepčicemi a Záhořany/Stráň u Velkého Újezdu, Stráně u Drahobuzi, Stráně u Svářenic/U Malešova, Stráň u Vědlic, les Na Černčí, Bílé stráně u Litoměřic a V kuksu. Hlavním cílem bylo porovnat lokality, kde se druh dříve vyskytoval, s lokalitami se současným výskytem a dále klasifikovat aktuální společenstva rostlin na základě vyhotovených fytocenologických snímků. Také byla zkoumána závislost výskytu druhu O. insectifera na těchto faktorech: typ biotopu, nadmořská výška, sklon svahu a expozice. Byla prokázána výskytu závislost druhu O. insectifera na sklonu svahu. Nejvíce exemplářů se v roce 2015 vyskytovalo na lokalitě Stráň u Svářenic/U Malešova (140) a nejméně na lokalitě V kuksu (11). Výstupem jsou mapky lokalit s lokalizacemi výskytu sledovaného druhu. Stávající výsledky byly porovnány s výzkumy z minulých let.
Revision and evaluation of sites with current and historical occurrence of critically endangered species Ophrys insectifera L.Crantz in the vicinity of Ustek
Keywords: Ophrys insectifera; tořič hmyzonosný; Úštěk; Stráň mezi Dolními Řepčicemi a Záhořany/Stráň u Velkého Újezdu; Stráně u Drahobuzi; Stráně u Svářenic; U Malešova; Stráň u Vědlic; les Na Černčí; Bílé stráně u Litoměřic; V kuksu; Ophrys insectifera; fly orchid; "Úštěk"; "Stráň mezi Dolními Řepčicemi a Záhořany"; "Stráň u Velkého Újezdu"; "Stráně u Drahobuzi"; "Stráně u Svářenic"; "U Malešova"; "Stráň u Vědlic"; "les Na Černčí"; "Bílé stráně u Litoměřic"; "V kuksu"