Průzkum nabídky a poptávky služeb ve vybrané oblasti - Leupoldová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce byla vypracována na téma Průzkum nabídky a poptávky služeb ve vybrané oblasti. Cílem bakalářské práce bylo provést průzkum nabídky a poptávky služeb ve vybrané oblasti. Na základě analýzy získaných dat navrhnout způsob nabídky služeb. Stanovit portfolio služeb. Práce je zahrnuta do řešení výzkumného záměru ZF JU MSM 6007665806. Vybraná oblast zahrnuje mikroregion Telčsko (45 obcí) a venkov Studenou. Poptáva a nabídka služeb byla zjištěna marketingovým výzkumem. Poptávka služeb byla zjištěna na základě primárních dat (dotazníkového šetření) ve vybrané oblasti. Nabídka služeb byla zjištěna prostřednictvím sekundárních dat. Data byla analyzována grafickými výstupy. Pro vybranou oblast byla provedena situační analýza prostřednictvím SWOT analýzy. Byla určena jedna ze čtyř strategií SWOT analýzy - strategie diverzifikace. To znamená, že řešená oblast by měla oslovit nové zákazníky (nové segmenty) novými službami. Pro zjištění nových služeb bylo vytvořeno portfolio služeb, které je sestaveno z poptávky služeb v mikroregionu a na venkově. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že nabídka služeb zcela nepokrývá poptávku. Nabídka současných služeb by měla být zachována a obohacena zejména o rozšíření některých zdravotnických služeb, kulturních služeb, služeb pro sportovní vyžití, vyžití pro děti, některých nákupních, opravárenských a čistících služeb. Některé služby by se měly zkvalitnit. Také bylo zjištěno, že v mikroregionu i na venkově je poptávka po práci. Zaměstnanost by se mohla zvýšit pomocí rekvalifikace obyvatel. Řešení poptávky respondentů po práci spočívá také v jejich uplatnění jako poskytovatelů služeb.
RESEARCH OF SUPPLY AND DEMEND FOR SERVICES IN THE SELECTED REGION
Keywords: Průzkum; Nabídka; Poptávka; Služby; Portfolio; Research; Supply; Demand; Services; Portfolio