Příprava fyzikálního praktika s využitím edukačního systému PASCO - Dvořák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je příprava praktika z mechaniky do hodin fyziky s využitím edukačního systému Pasco. Na začátku práce je stručné seznámení s edukačními systémy, konkrétní popis systému Pasco a popis jednotlivých senzorů ze základní sady senzorů pro výuku fyziky, z nichž některé jsou použity při realizaci úloh praktika. Tato část práce také obsahuje seznámení s ovládacím softwarem Pasco Datastudio a možnostmi jak získané hodnoty dále zpracovat pomocí tabulkových editorů. Další část práce pojednává o měřících metodách, chybách měření a zpracování naměřených výsledků do protokolu o měření. Následující část práce obsahuje samotný návrh čtyř úloh z mechaniky. Každá úloha obsahuje úvodní část, návrh laboratorního cvičení, postup výroby měřící soustavy, zadání úlohy, pracovní list a postup při řešení úlohy. První dvě úlohy se zaměřují na smykové tření, třetí úloha se zabývá pohybem bodu po kružnici a poslední, čtvrtá úloha, je zaměřena na pohyb tělesa po nakloněné rovině. Jako součást přílohy jsou vypracovány protokoly z jednotlivých měření a fotodokumentace postupu výroby jednotlivých měřících souprav. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky jednotlivých měření, které vycházejí z praktického ověření v hodinách fyziky na SPŠ strojní a stavební v Táboře.
Physical laboratory exercise preparing by using of educational system PASCO
Keywords: edukační systém; praktikum; mechanika; měření; educational system; Practicum; mechanics; measurement