Psychosomatika jako psychologický i klinický obor - Rejžková, Regina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem práce je psychosomatika jako psychologický i klinický obor. V práci je nejprve popsána psychosomatika jako taková spolu s její historií. Dále zde popisuji současné psychosomatické směry. Ve druhé kapitole rozebírám psychosomatiku z klinického pohledu a rozděluji zde poruchy podle typu. Ve třetí kapitole se zaobírám jednotlivými onemocněními. Jako například astma, infarkt nebo bolesti hlavy. Na konec kapitoly jsem sestavila tabulku jednotlivých onemocnění a možné příčiny jejich vzniku. Ve čtvrté kapitole se zabývám psychosomatickou medicínou a jejími teoriemi. Dále nahlédnu do alternativního léčitelství vycházejícího z čínské medicíny a závěrem popíšu možné terapie psychosomatických poruch.
Psychosomathy as a psychological and clinical domain
Keywords: Psychosomatika; stres; porucha; terapie; Psychosomathy; stress; disorder; therapy