Syndrom rizikového chování v dospívání - Volfová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou syndromu rizikového chování v dospívání.Teoretická část je zaměřena na vymezení období dospívání, definici pojmu rizikové chování, a zejména na jednotlivé oblasti rizikového chování v dospívání, konkrétně zneužívání návykových látek, negativní jevy v oblasti psychosociálního vývoje a rizikové chování v oblasti reprodukční. V bakalářské práci nejsou opomenuty ani rizikové a protektivní faktory ovlivňují vznik rizikového chování a způsoby prevence. Praktická část bakalářské práce je založena na dotaznících, pro studenty z odlišných typů středních škol zaměřených na výskyt a podobu rizikového chování, kdy je aplikováno kvantitativní vyhodnocení. Součástí je i analýza efektivity a zaměření primární prevence rizikového chování na vybraných středních školách.
Syndrome of problem behavior in adolescence
Keywords: rizikové chování; syndrom rizikového chování; středoškolská mládež; adolescence; gymnázium; střední odborné učiliště a střední odborná škola; prevence; risk behaviour; syndrome of risk behaviour; secondary school students; adolescence; grammar school; secondary vocational school; prevention