Možnosti zaměstnávání osob se zdravotním postižením v českobudějovickém regionu - Chlumecká, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je seznámit se s problematikou postižených osob, jejich vzděláváním, profesní přípravou a procesem získávání zaměstnání. Cíle bylo dosaženo studiem odborné literatury a dalších zdrojů a kvalitativním výzkumem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází z rozboru odborné literatury a ověřených internetových zdrojů. Je rozdělena do pěti kapitol, v nichž jsou definovány základní pojmy. Pojednávají o zdravotním postižení obecně, druzích zdravotního postižení, příčinách vzniku zdravotního postižení a komplexní rehabilitaci zdravotně postižených. Další kapitola se věnuje vzdělávání a profesní orientaci zdravotně postižených, a to na školách základních, středních i vysokých, s přihlédnutím k nejnovějším legislativním změnám ve školství. Pozornost je věnována vstupu zdravotně postižených na trh práce, pracovnímu poradenství, významu Úřadu práce a ochraně zdravotně postižených na trhu práce.V práci je též zmíněn sociální systém a legislativní systém a jeho význam pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR. Praktická část popisuje vlastní zkušeností osob se zdravotním postižením. Je zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Hlavním cílem tohoto výzkumu bylo zjistit, jak probíhala profesní příprava a jaké zkušenosti s hledáním zaměstnání mají vybraní respondenti s různým druhem a etiologií zdravotního postižení. Pro výzkum byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru se šesti osobami s nejrůznějšími typy postižení. Otázky rozhovoru byly sestaveny a jsou členěny tak, aby přinesly odpovědi na výzkumné otázky. Práce může sloužit jako informační zdroj, který přináší ucelený pohled na problematiku zdravotně postižených osob, jejich edukace a vstupu na trh práce. Využít ji mohou studenti, pedagogové i laická veřejnost.
Possibilities of employment disabled persons in the Czech Budweis region
Keywords: Zdravotní postižení; komplexní rehabilitace; vzdělávání osob se zdravotním postižením; trh práce; zaměstnávání osob se zdravotním postižením.; Disability; comprehensive rehabilitation; education of people with disabilities; labour market; employment of people with disabilities.