Hudba a poezie v díle J.R.R. Tolkiena - Reisnerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá interpretací Tolkienova fantastického světa, jeho jazyky a významem hudby na pozadí vlivu anglosaské poezie. Analýza zahrnuje otázku Tolkienovy inspirace jazyky germánského typu, a dále i vliv konkrétních jazyků na charakteristiku postav a jejich způsob řeči a komunikace. Práce se snaží ukázat i význam anglosaské kultury a literatury pro Tolkienovu tvorbu. Zvláště se soustředí na formu aliteračního verše a tradici hádanek s jejich odrazem v dílech Tolkiena.
Music and Poetry in the Work of J.R.R. Tolkien
Keywords: Tolkien; jazyky; hudba; poezie; anglosaská literatura; aliterační verš; Tolkien; languages; music; poetry; Anglo-Saxon literature; alliterative vers