Podíl staničních a vrchních sester na kvalitě ošetřovatelské péče - Neklová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá podílem staničních a vrchních sester na kvalitě ošetřovatelské péče. Teoretická část je tematicky členěna na tři části. První z nich pojednává o staničních a vrchních sestrách jako součásti ošetřovatelského managementu. Další se věnuje využití manažerských funkcí v činnosti těchto sester manažerek v souvislosti s kvalitou ošetřovatelské péče. Poslední se zaměřuje na problematiku kvality ošetřovatelské péče. Cílem 1 bylo zmapovat oblasti působnosti staničních a vrchních sester vzhledem ke kvalitě ošetřovatelské péče. Cílem 2 bylo identifikovat klíčové problémy bránící staničním a vrchním sestrám zvyšovat kvalitu ošetřovatelské péče Cílem 3 bylo analyzovat spolupráci staničních a vrchních sester vzhledem ke kvalitě ošetřovatelské péče. Pro účely kvalitativního výzkumného šetření jsme stanovili 6 výzkumných otázek: 1. V jakých oblastech se podílejí staniční sestry FN Plzeň na kvalitě ošetřovatelské péče? 2. Jaké překážky brání staničním sestrám FN Plzeň podílet se na kontinuálním zvyšování kvality ošetřovatelské péče? 3. Jakým způsobem spolupracují staniční sestry s vrchními sestrami ve FN Plzeň v souvislosti s kvalitou ošetřovatelské péče? 4. V jakých oblastech se podílejí vrchní sestry FN Plzeň na kvalitě ošetřovatelské péče? 5. Existují překážky, které brání vrchním sestrám FN Plzeň podílet se na kontinuálním zvyšování kvality ošetřovatelské péče? 6. Jakým způsobem spolupracují vrchní sestry se staničními sestrami ve FN Plzeň v souvislosti s kvalitou ošetřovatelské péče? Sběr dat probíhal prostřednictvím nestandardizovaných rozhovorů s 10 staničními a 10 vrchními sestrami FN Plzeň. Ke zpracování získaných údajů bylo využito rámcové analýzy. Na podkladě těchto výsledků byly stanoveny odpovědi na výzkumné otázky. Z šetření vyplynulo, že hlavními problémy, které brání staničním a vrchním sestrám ve zvyšování kvality ošetřovatelské péče jsou: neefektivní time-management staničních sester, nedostatečné kompetence staničních sester v oblasti finančního odměňování, nedostatečné využívání nástrojů zvyšování kvality ošetřovatelské péče v praxi staničními i vrchními sestrami, malé zapojení staničních a vrchních sester do tvorby interních standardních postupů, maladaptace zdravotnických pracovníků na změny. Na základě zjištěných nedostatků jsme vypracovali návrh doporučených opatření pro praxi.
Contribution of sisters and ward sisters to the nursing care quality
Keywords: management; staniční sestra; vrchní sestra; kvalita ošetřovatelské péče; management; sister; ward sister; nursing care quality