Mravenci rodu Formica v CHKO Blanský les: bionomie, rozšíření, ohrožení a strategie ochrany - Hajerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Lesní mravenci rodu Formica jsou důležitou součástí ekosystému lesa a podílejí se na udržování jeho ekologické stability. Rod Formica je chráněn zákonem a zařazen na seznam ohrožených rodů. Ochrana hnízdních komplexů mravenců rodu Formica je proto velmi nutná. Tato práce byla zaměřena na mapování a inventarizaci hnízd rodu Formica v modelové lokalitě CHKO Blanský les. V CHKO Blanský les byl prokázán výskyt 7 druhů rodu Formica. Prioritním druhem v této oblasti je druh Formica aquilonia. Na základě porovnání nově zjištěných údajů s údaji ze starých inventarizací byl sledován velký početní nárůst hnízd mravenců rodu Formica a především úspěšné šíření vzácného druhu Formica aquilonia. Součástí této bakalářské práce je klíč k určování mravenců rodu Formica České republiky, převzatý od Dr. B. Seiferta a přeložený do češtiny.
Ants Family Formica in protected landscape area Blanský les: bionomics, distribution, jeopardy and strategy of protection
Keywords: mravenci rodu Formica; CHKO Blanský les; výzkum mravenců rodu Formica v CHKO Blanský les; mapování a inventarizace hnízd; určovací klíč mravenců rodu Formica ČR; Formica ants; protected landscape area Blanský les; Formica ant research in protected landscape area Blanský les; nest inventory and survey; Formica ant filed guide {--} Czech Republic