Použití elektrického zneschopňujícího prostředku jako donucovacího prostředku v rámci Policie ČR - Tománek, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
V bakalářské práci se podrobně zabývám elektrickými donucovacími prostředky - elektrickým paralyzérem a elektrickým taserem, se kterými se mohou policisté ve své službě setkat, ve smyslu jejich užití při své sebeobraně nebo obraně dalších osob. V teoretické části je charakterizována Policie České republiky jako celek a dále jsou jednotlivě popsány všechny donucovací prostředky, které mohou policisté ve službě použít. Následně jsou vymezeny podmínky, povinnosti a omezení při jejich užití. Detailněji je rozebrána problematika dvou vybraných donucovacích prostředků, a to elektrického paralyzéru a elektrického taseru. Podrobněji je uvedena jejich účinnost a historie, dále pak jejich přednosti použití a bezpečnostní opatření. K těmto již uvedeným donucovacím prostředkům zde pro porovnání blíže charakterizuji současné věcné donucovací prostředky policistů: teleskopický obušek, obranný pepřový sprej, a samonabíjecí pistoli ČZ 75 Compact. V návaznosti na obecné použití donucovacích prostředků je zmíněno i jejich možné užití dle trestního řádu a trestního zákoníku České republiky. Hlavním cílem praktické části je zodpovězení otázky, jaký je účinek těchto donucovacích prostředků na občana. Pro nalezení odpovědi na tuto otázku byl využit dotazník a provedeno šetření mezi policisty kraje Vysočina, Územního odboru Pelhřimov. Na základě 75 vyplněných dotazníků bylo zjištěno, že většina dotazovaných policistů považuje elektrický Taser jako účinnější nástroj než elektrický paralyzér. V diskuzi práce uvádím zhodnocení dotazníkového šetření a vyjadřuji svůj názor ke zjištěným skutečnostem a k dané problematice. Pro všeobecné porovnání je také zmíněno využívání elektrických donucovacích prostředků ve Švédsku a konkrétní příklad užití tohoto prostředku z nedávné minulosti v České republice. V závěru práce shrnuji zjištěné poznatky, které prokládám vlastními zkušenostmi z pozice příslušníka Policie České republiky, které jsem zmiňoval i v průběhu celé práce.
The Use of the Elektroshock Weapons as a Coercive Means within the Police of the Czech Republic
---
Keywords: Policie ČR; donucovací prostředky; elektrický taser; elektrický paralyzér; obrana.; Police of the Czech Republic; coercive means; electric Taser; stun gun; defense.