A cytological, morphometric, and ecological study of Spergularia echinosperma in the Czech Republic and its comparison with a closely similar species S. rubra - Kúr, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
V předkládané práci jsem se zabýval morfologickým, cytologickým a ekologickým studiem vzácného středoevropského druhu Spergularia echinosperma a jeho srovnáním s podobným plevelným druhem S. rubra. V rámci S. echinosperma byly objeveny dva cytotypy signifikantně se morfologicky lišící, stejně tak i byly odhaleny zřetelné morfologické rozdíly mezi druhy. Analýzy navíc odhalily jednu potenciálně hybridní populaci. Navíc, druhy i cytotypy vykazovaly rozdílný průběh klíčení, což je možné vysvětlit jejich individuálními ekologickými adaptacemi.
A cytological, morphometric, and ecological study of Spergularia echinosperma in the Czech Republic and its comparison with a closely similar species S. rubra
Keywords: polyploidie; diploidi; tetraploidi; koexistence cytotypů; mnohorozměrná morfometrika; Caryophyllaceae; průtoková cytometrie; polyploidy; diploids; tetraploids; cytotype coexistence; multivariate morphometrics; Caryophyllaceae; flow cytometry