Imigrační politika v České republice a ve vybraných zemích Evropské Unie - Pavel, Paula-Mirabela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce, je poukázat na jeden velký a silný fenomén, který výrazně ovlivňuje ekonomickou a společenskou situaci vyspělých států, na imigraci. V současné době do všech vyspělých států proudí davy imigrantů z různých důvodů. Do států v západní Evropě přicházeli přistěhovalci už po druhé světové válce a tento proces neustal ani dneska. Česká republika, jako stát bývalého socialistického bloku, má ovšem jiné zkušenosti s cizinci. Dříve vláda rozhodovala, kteří cizinci mohou pracovat nebo studovat na území České republiky, a většinou to byli imigranti z jiných komunistických zemí. Po rozpadu komunismu v roce 1989, Česká republika poskytovala příznivé pracovní podmínky, a vláda si uvědomila, že je potřeba mít zákony, které by regulovaly legální a ilegální příchod cizinců, a které by také určily jejich práva a povinnosti. Ovšem Dánsko, které nemělo žádné zkušenosti s komunismem uvítalo příchod Turků, kteří doplnili nedostatek pracovních sil. Rumunsko je také bývalý komunistický stát, ale dodneška nemá dostatek pracovních míst pro místní obyvatelstvo, tudíž tam není ani moc velký počet cizinců.
Immigration politics in the Czech Republic and in the chosen countries of the European Union
Keywords: Dánsko; imigrace; Rumunsko; Turecko; Denmark; the immigration; Romania; Turkey