Porovnání metod stanovení Neisseria meningitidis v Nemocnici ČB a.s. - Skořepová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Molekulárně biologické metody mají velký význam pro běžnou diagnostiku infekčních onemocnění. V této práci byly porovnávány dvě molekulárně biologické metody pro diagnostiku Neisseria meningitidis v Nemocnici ČB a.s.. Při stanovení hypotézy jsem vycházela z předpokladu, že real-time PCR je rychlejší než nested PCR. Obě tyto metody se používají v Nemocnici ČB a.s. pro diagnostiku Neisseria meningitidis. Během experimentu jsem zjistlila, že se v Nemocnici ČB a.s. používá jiná rychlejší metoda - latexová aglutinace, která vykazuje oproti molekulárně biologickým metodám vyšší procento falešně negativních výsledků. Tyto falešně negativní výsledky mohou být způsobeny napřiklad degradací Neisseria meningitidis ve vzorku. Usmrcení Neisseria meningitidis neovlivňuje výsledky molekulárně biologických metod, neboť stanovují bakteriální DNA narozdíl od latexové aglutinace, která prokazuje imunologickou reakci živé bakterie. U jednotlivých metod PCR jsem porovnávala čas potřebný pro průkaz Neisseria meningitidis. Experimentem jsem potvrdila, že real-time PCR je rychlejší než nested PCR. Dále jsem zjistila, že real-time PCR je o jeden řád citlivější než nested PCR.
Comparison of methods for determination of Neisseria meningitidis in Nemocnice ČB a.s.
Keywords: elektroforéza; izolace nukleové kyseliny; latexová aglutinace; Neisseria meningitidis; nested PCR; real-time PCR; electrophoresis; isolation of nucleic acids; latex agglutination test; Neisseria meningitidis; nested PCR; real-time PCR